Hit enter after type your search item

Työmatkapyöräily haltuun – mistä aloittaa?

You are Reading..

Työmatkapyöräily haltuun – mistä aloittaa?

Työmatkapyöräily on erinomainen tapa liikkua ekologisesti ja huoltaa samalla kehoa. Monille pyöräily ennen töitä ja sen jälkeen muodostuu niin tärkeäksi rutiiniksi, että sitä ilman eläminen tuntuu vaikealta. Lenkki ennen ja päivän päätteeksi piristää mieltä ja saa kehon terästäytymään. Suomen ilmaston eri vuodenajat ja toisinaan ankarat olosuhteet saattavat pelästyttää alussa, mutta oikeanlaiset varusteet ja into opettavat, että matka töihin taittuu sujuvasti ympäri vuoden. Lunta, viimaa tai sadetta ei tarvitse pelätä, jos on varustautunut niihin etukäteen.

Alun nihkeyden jälkeen moni pyöräilijä huomaa, että pyöräily tuo arkeen monia uusia ulottuvuuksia. Pyöräily on ekologisuuden lisäksi edullista ja erityisesti kaupungeissa pyöräillen matka sujuu autoilua nopeammin. Ruuhkista ei ole tietoakaan, vaan useimmiten pyöräilijä saa nauttia kauniista maisemareiteistä, joista autoilijat jäävät paitsi.

Aloittelevan työmatkapyöräilijän kannattaa aloittaa rauhallisesti. Työmatka taittuu hyvin ilman markkinoiden parasta pyörää, monille riittää hyvin kaupunkipyöräkin, ellei matka ole kovin vaativa ja pitkä. Pyöräilijän kannattaa jakaa budjetti oikein pyörän ja varusteiden kesken, sillä hyvät varusteet tekevät matkoista töihin mielekästä ja ilman niitä hyvälläkin pyörällä ajaminen vastatuuleen saattaa alkaa tuntua tahmealta. Jokaisen on hyvä pohtia sopivin reitti ja mitoittaa pyörän hankinta sen mukaan.

Aloittelevan pyöräilijän kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka osaa neuvoa oikeanlaisen pyörän vaadittaviin tieosuuksiin ja -pintoihin. Pyöriä on tarjolla nykyisin melko laaja valikoima, mutta ainakin alussa voi aloittaa sillä kulkupelillä, jolla on jo itse tottunut pyöräilemään. Pieniä hienosäätöjä on helppo tehdä varusteiden avulla. Kun pyöräilyyn tulee eri vuodenaikojen muutosten mukaista tuntumaa, voi seuraavan pyörän hankinnan tehdä vahvemmalta kokemuspohjalta.

Pakolliset varusteet

Pyöräily on jatkuvasti lisää suosiota saava harrastus. Tämän myötä pyöräilijöiden ulottuville on tullut monia mukavuuksia ja hauskoja juttuja, joiden avulla hommaan on saatu ripaus luksusta ja hifistelyä. Ennen niitä on kuitenkin tarpeen hommata ne pakolliset varusteet, joista ehdoton ykkönen on kunnollinen kypärä.

Kypärän tulee olla standardit täyttävä ja siihen on hyvä panostaa, tuuletusaukot ovat kesäkuumalla tarpeen ja oikein muotoiltu kypärä istuu päähän niin, ettei se paina. Talvella sen alle voi pukea viimalta ja kylmältä suojaavan ohuen pipon. Muita pakollisia varusteita ovat toimiva kello, heijastimet edessä ja takana, toimivat ajovalot, kunnollinen lukko, käsipumppu ja vesipullo.

Tekevälle sattuu eli matkojen varrella eteen tulee taatusti rengasrikko tai muu pieni ongelma, mukaan kannattaa siis varata paikkaustarvikkeet ja rengasraudat kumin korjaamista varten.

Hifistelyyn ja fiilistelyyn

Pyöräilijälle on tarjolla lukuisia varusteita, joiden avulla työmatkapyöräilystä voi saada vielä enemmän irti. Nykyisin moni mittaa ja tarkkailee omaa kuntoiluaan joko puhelimeen ladattavien sovellusten tai erillisten laitteiden avulla. Työmatkapyöräilyssä kunto nousee tasaisesti ja varmasti, ja jokainen päivä laittaa pyörät kulkemaan hieman helpommin. Omaa kehitystä voi seurata esimerkiksi Heiaheia-sovelluksen avulla, joka on käytännössä kuntoiluun hurahtaneiden yhteisö, jossa jaetaan omia suorituksia. Reittejä työpaikan ja kodin välillä voi vaihdella ja vertailla sekä sykkeen, matkan että oman suorituksen osalta.

Yksi hyvä lisäväline onkin riittävän hyvä puhelin, joka mahdollistaa erilaisten sovellusten lataamisen ja toimii samalla myös musiikkipankkina. Jos matka edistyy paremmin kuunnellen musiikkia ja soittamalla äidille tai kavereille, kannattaa hankkia hyvät kuulokkeet, jotka kestävät hyvin päässä töyssyissä. Muita lisävarusteita ovat seisontajalka, satulasuojus, lukkokengät, lukkopolkimet, erilaiset lisävalot ja tavarateline.

Pukeudu sään mukaan

Oikeanlainen pukeutuminen on yksi työmatkapyöräilyn kulmakiviä. Monilla työpaikoilla on nykyisin mahdollisuus käydä suihkussa ja varsinkin pidemmän matkan päästä saapuville se on monesti pyöräilyn edellytys. Tarjolla on nykyisin teknisiä alusvaatteita ja pyöräilyvaatteita, jotka vähentävät hikoilua kuumalla ja pitävät lämpimänä talvella. Työmatkapyöräilijä oppii tarkkailemaan säätiedotuksia ja osaa varustautua eri vuodenaikoina sadekuuroihin tai jäätihkuun. Sadekeleillä tarvitaan sateenpitävä takki, mutta huomiota kannattaa kiinnittää myös jalkoihin. Sadesuojat jalkoihin ja pyöräilyyn sopivat sadesuojat kenkien päälle. Työpaikalle saapuminen on mukavaa, kun jalat ovat kuivat eikä hypotermia iske kesken ajon.

Tarvikkeet kulkevat sujuvasti repussa, mutta moni päätyy hankkimaan sen lisäksi ohjaustankoon asennettavan olkalaukun. Laukkujen tulee olla myös sadesuodattuja. Vaatteiden ei tarvitse olla huippumuodikkaita, mutta kestäviä ja istuvia, sillä matkanteko tyssää helposti, jos paita tai kenkä puristaa jatkuvasti.

Työmatkapyöräily(kin) on taitolaji

Jokainen töihin ajeleva on myös yksilö, ja yhdelle yksi tärkeimmistä hankinnoista on oikeanlainen pyörä, kun taas toiselle se on uusi satula. Toinen haluaa ajaa hieman pystymmässä asennossa, kun taas toinen ajelija löytää optimaalin tilan kunnon etunojasta. Varusteita kannattaa hankkia tilanteen mukaan, on turha ostaa kallista kuoritakkia, varustepakkia tai älykelloa, ellei niitä varmasti tarvitse. Suojautuminen paahteelta, viimalta ja sateelta on varmasti yhteistä kaikille, joten kaapista löytyvät useimmiten kuoritakki, sadevarusteet ja kunnon hansikkaat. Sen sijaan säilytystila, paikkaustarvikkeiden määrä ja sovellukset riippuvat niin henkilöstä kuin myös matkan luonteesta.

Työmatkapyöräilijä voi laskea tyytyväisenä säästettyjä seteleitä, jotka olisivat muuten kuluneet bensaan tai kuukausikortteihin. Ne rahat voi hyvällä omallatunnolla sijoittaa juuri sellaisiin varusteisiin, jotka tuovat omaan matkaan lisäarvoa ja saavat pyörän kulkemaan seuraavankin loman jälkeen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *