Hit enter after type your search item

Pyörän huoltoväli

You are Reading..

Pyörän huoltoväli

Pyörä on varsin edullinen ja käytännöllinen kulkuväline, joka on suuressa suosiossa etenkin kaupunkilaisten keskuudessa. Mikä parasta, pyörä ei edes saastuta ilmastoa ja onkin huomattavasti vihreämpi vaihtoehto tavallisten moottoriajoneuvojen rinnalle. Pyörää on kuitenkin muistettava huoltaa säännöllisesti, aivan kuten mitä tahansa muutakin kulkuneuvoa.

Säännöllisellä huoltamisella on monia erilaisia hyötyjä. Ennen kaikkea pyörän huoltaminen lisää pyöräilijän turvallisuutta ja kasvattaa selvästi pyörän käyttöikää. Pyörissä on monta erilaista kuluvaa osaa, joiden uusiminen saattaa tulla ajankohtaiseksi tietyin väliajoin. On siis selvää, että toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla, on pyörästä pidettävä hyvää huolta. Erityisesti suurilla nopeuksilla ajettaessa on tärkeää, että pyörä on kunnossa ja kestää rajummankin käytön. Kovassa vauhdissa sattuva osan rikkoutuminen voi nimittäin johtaa jopa vakavaan onnettomuuteen ja vaarantaa pyöräilijän turvallisuutta.

On myös hyvä muistaa, että pelkän pyörän huoltaminen ei täysin riitä turvallisuuden takaamiseksi. Erillisten pyörään liitettyjen lisäosien ja pyöräilyyn liittyvien välineiden on oltava kunnossa. Pyörän lampun ja heijastimien tulee olla kunnossa, sillä ne toimivat tärkeinä turvatekijöinä silloin, kun ulkona on pimeää ja jos kaduilla ei ole valoja. Tämän lisäksi pyöräilijän tärkein turvaväline, eli kypärä, on pidettävä ehdottoman hyvässä kunnossa. Jos pyöräilykypärän kuori on haljennut tai kypärän solki ei esimerkiksi kiinnity kunnolla, on kypärä ehdottomasti vaihdettava. Kypärä suojaa pyöräilijää onnettomuustilanteessa ja toimii suojakuorena pään saamalle iskulle. Mitä korkeammaksi pyörän vauhti kasvaa, sitä suurempi on onnettomuudessa saadun iskun voima.

Lisäksi pyörän kello on pidettävä kunnossa varoitusmerkin antamista varten. Myös pyörän lukko kannattaa pitää kunnossa mahdollisten pyörävarkauksien estämiseksi.

Pyörän välittömästi huollettavat osat

Pyörässä on lukuisia osia, jotka kuluvat käytössä ja vaativat jatkuvaa tarkkailua. Pyörää huoltaessaan pyöräilijä ei ainoastaan huolehdi omasta turvallisuudestaan, vaan suojelee samalla muita liikenteessä kulkevia ihmisiä. Pyörän renkaat ovat yksi osa, joka vaatii lähes jatkuvaa huoltoa ja ylläpitoa. Liian löysä rengas puhkeaa helposti, eikä ota joustavasti vastaan renkaisiin kohdistuvia iskuja. Ylimääräinen roska ja lika olisi pidettävä pyörästä pois, sillä esimerkiksi renkaisiin tarttuvat roskat voivat pahimmassa tapauksessa pysäyttää pyörän kulun.

Aivan kuten autossa, myös pyörässä on jarrupalat. Huono puoli jarrupaloissa on, että ne kuluvat herkästi ja ne tulee vaihtaa säännöllisesti. Monessa pyörässä jarrut löystyvät käytössä ja niitä tulee kiristää tarpeen mukaan. Jos pyörän jarrut vinkuvat, on myös ne hyvä korjata, sillä vinkumisen taustalla on usein jokin piilevä vika.

Pyörän kuukausittain/vuosittain huollettavat osat

Joitakin pyörän osia tulee tarkkailla ennen jokaista ajoa, kun taas tietyt osat vaativat vain kertaluonteisia tarkistuksia muutaman kerran vuodessa. Pieni työkalupakki pyörän huoltamista varten olisi hyvä löytyä jokaisen pyöräilyä harrastavan kodista, sillä sen avulla helpot ja yksinkertaiset huollot saa tehtyä nopeasti itse. Renkaat tulisi tarkistaa ennen jokaista ajoa, sillä puhjenneella tai tyhjällä renkaalla ei saa lähteä ajamaan. Jarrut kannattaa myös tarkistaa ennen jokaista ajoa, sillä puuttuvat tai rikkinäiset jarrut voivat osoittautua erittäin vaarallisiksi niin pyöräilijälle itselleen kuin myös muulle liikenteelle.

Joka kuukausi pyörä tulisi siistiä vaikkapa kostealla rätillä. Aina kun pyörässä havaitsee likaa, se tulisi poistaa ja etenkin renkaiden lika puhdistaa nopeasti. Pyörän osia tulisi myös öljytä säännöllisesti ja pyörän ketjut tarkistaa ainakin puolivuosittain. Mitä useammin pyörää huoltaa, sen parempi takuu turvallisuudesta on.

Missä pyörää voi huollattaa?

Internet on pullollaan erilaisia oppaita ja listoja, jotka kertovat pyöräilijälle, kuinka pyörää tulisi huoltaa. Tällaiset oppaat sopivat erityisesti niille, jotka ovat tarpeeksi luottavaisia omiin taitoihinsa. Jos omista taidoistaan ei kuitenkaan ole aivan varma, on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilaisen silmin voi havaita sellaisia yksityiskohtia, joita tavallinen pyöräilijä ei välttämättä tunnista. Tällainen tarkkaavaisuus voi olla ratkaisevaa niin ajomukavuuden kuin myös turvallisuudenkin kannalta.

Monet merkkipyörät saavat ostettaessa tietyn pituisen takuuajan. Usein takuuaikaan kuuluu myös esimerkiksi ensimmäisen ja toisen vuoden huollot kaupan päälle. Jotkin pyöräliikkeet ovat erikoistuneet tiettyjen merkkien huoltamiseen ja tällöin oma pyörä kannattaakin viedä juuri merkkiin erikoistuneeseen liikkeeseen. Useimmat korjaamot pystyvät kuitenkin tarjoamaan perushuollon ja mahdolliset varaosat mille tahansa merkille. Tärkeintä on, että omien taitojensa kanssa on realistinen ja tarvittaessa kääntyy ammattilaisen puoleen.

Välineet kuntoon!

Erilaisten välineiden, kuten kypärän tai lampun puuttuminen, voi johtaa vaarallisiin tilanteisiin liikenteessä. Tämän lisäksi säännölliset tarkastukset kuluville osille, kuten renkaille ja jarruille on tehtävä kuuliaisesti. Yksi pyörän uhkaavimmista vihollisista on voimakkaat säänvaihtelut, kuten sade ja pakkanen. Pyörää tulisi säilyttää tilassa, jossa se pysyisi mahdollisimman kuivana ja ei altistuisi voimakkaille lämpötilan vaihteluille. Ruoste on toinen ikävä vihollinen pyörän tarjoamalle ajokokemukselle.

Ruoste syövyttää pyörän osia ja voi lopulta pilata koko pyörän. Pienen ruosteen saa kuitenkin pois ihan tavallisilla kotoa löytyvillä aineilla, esimerkiksi ruokasoodalla ja etikalla. Rautakaupoissa ja kodintarvikeliikkeissä löytyy myös kemiallista ruosteenpoistajaa, mutta tämä aine ei ole yhtä ympäristöystävällinen ja se tulee pitää kaukana lasten ja lemmikkien ulottuvilta. Pyörän huoltamisella on kauaskantoisia vaikutuksia ja kunnollinen huolto saa pyörän näyttämään hyvältä ja kulkemaan turvallisesti pitkän aikaa!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *