Hit enter after type your search item

Parhaat applikaatiot polkupyöräilijälle

You are Reading..

Parhaat applikaatiot polkupyöräilijälle

Tietotekniikan nopea kehitys on mullistanut harrastusmaailman kertaheitolla. Liikuntaan on tullut uudenlaista potkua teknisistä vaatteista, kehonmittauksesta ja applikaatioista. Niiden avulla voidaan ennakoida monia liikuntaan vaikuttavia tekijöitä ja suunnitella esimerkiksi erilaisia reittejä. Omaa suoritusta on mahdollista arvioida jälkikäteen, ja sovellukset mahdollistavat sen kriittisen arvioinnin muutenkin kuin vain mutu-tuntuman perusteella. Oman liikkeen ja asennon arviointi auttaa parantamaan liikeratoja ja suoritusta.

Moni on innostunut mittaamaan omaa kehitystään, esimerkiksi kulkeeko pyörä nopeammin kuin viime kuussa, kuinka korkealle syke nousee ylämäessä ja miten kalorit palavat? Tietotekniikka kulkee sujuvasti pyöräilijöiden mukana, erilaisten sovellusten avulla saadaan vauhtia niin kaupunkipyöräilyyn kuin vaativimmillekin maastopyörälenkeille. Toimivan älypuhelimen avulla voidaan jakaa omaa kuntokehitystä muiden pyöräilijöiden kesken, hakea karttoja ja suunnitella reittejä. Sen ihmeellisempiä laitteita ei ainakaan aloitteleva pyöräilijä tarvitse.

Terveyssovellukset pyöräilijöille

Applikaatioita on nykyisin ladattavissa suuri määrä kuntoilijan iloksi. Ennen kaikkien mahdollisten sovellusten lataamista on hyvä keskittyä olennaiseen ja päättää millaisista sovelluksista on hyötyä itselle.

Jokaisella pyöräilijällä on omanlaiset tavoitteet:

  • Joku käyttää pyörää puhtaasti ajoneuvona ja siirtyy paikasta A paikkaan B. Hänelle olennaista tietoa ovat kaupunkiverkoston ruuhkapaikat ja liikenteen sujuvuus sekä säätiedot.
  • Laihduttajalle on tärkeää seurata kuinka projekti etenee, tippuvatko kilot sopivaan tahtiin valitulla pyöräilyohjelmalla ja onko syöminen tasapainossa liikunnan kanssa. Laihduttajan kannattaa pohtia millaiset applikaatiot tukevat toisiaan kehon kunnon ja sen muutoksen hallinnassa.
  • Kilpapyöräilijälle suorituksen monenlaiset mittarit kertovat harjoittelun tuloksista ja kehon kyvystä työskennellä kovilla tehoilla.
  • Maastopyöräilijälle ja matkapyöräilijälle olennaista tietoa ovat erilaiset reitit, kartat ja mahdolliset yöpymispaikat. Jokaiselle löytyvät omat hyödylliset applikaatiot, joiden avulla pyöräilyyn tulee uutta potkua.

Sports Tracker on yksi suosituimpia sovelluksia ja se sopii erinomaisesti pyöräilijöille kuten muillekin kestävyysliikuntaa harrastaville. Ohjelma on ilmainen ja sen saa ladattua kaikkiin älypuhelimiin. Sovelluksen avulla mitataan matkaa, aikaa ja sykettä. Sports Trackeriin saa kirjattua omat suoritukset ylös, jolloin omaa kehitystä on mahdollista mitata pitkälläkin aikavälillä. Ohjelmasta saa eniten irti, jos hankkii itselleen sykevyön.

Erityisesti pyöräilijöiden keskuudessa Sports Trackeria jopa suositummaksikin sovellukseksi on noussut Strava, jonka ominaisuuksia on kehitetty ajatellen juuri tämän harrastusryhmän tarpeita. Stravan avulla mitataan matkaa, reittiä, sykettä ja muita tietoja. Strava tekee yhteistyötä suomalaisen Suunnon kanssa ja se toimii älypuhelimen lisäksi älykellossa ja muissa GPS-laitteissa. Sovellus on ilmainen IOS ja Android-laitteilla. Terveyssovellusten käyttäjälle puhelin muuttuu pieneksi tietokoneeksi, jota varten on hyvä hankkia sääolosuhteilta suojaava kotelo.

Pyöräilijöiden omat yhteisöt

Liikunta voi olla yksin ylämäkeen puurtamista, mutta myös yhteisöllistä tsemppaamista. Ellei kirittäjää pyörälenkeille löydy lähipiiristä, voi sellaisen löytää nykyisin teknologian avulla. Osa liikuntasovelluksista toimii yhteisöllisenä tukena, joissa jaetaan suorituksia ja seurataan toisten kuntoilua, ja niistä voi saada vinkkejä ja tukea. Oman suorituksen mittaaminen ja tutkiminen yksin voi alkaa tuntua yksitoikkoiselta, mutta kokemuksien jakaminen yhteisössä voi olla huomattavasti mielekkäämpää.

Suomalainen Heiaheia-sovellus on yhteisö, jossa mitataan kuntoilua, unta, ravintoa ja kiritetään toisia parantamaan suoritusta. Polarin Beat-sovellus on saavuttanut vankan paikan urheilijoiden keskuudessa ja yrityksen Flow-sovellus on kehitetty sosiaalisen median käyttäjien paikaksi jakaa omia suorituksia. Omat kuntoilut on mahdollista suunnitella etukäteen ja niiden pohjalta voi määritellä itselleen tavoitteita. Yhteisöissä on voimaa ja monelle toisten esimerkki ja palautteen saaminen on merkityksellinen osa harrastamista.

Karttapalvelut

Kaupunkipyöräilijä voi etsiä ja suunnitella esimerkiksi työmatkoja Google Maps -palvelun avulla. Palvelusta voi etsiä nopeimmat reitit ja sen voi ohjelmoida tiedottamaan mahdollisista ruuhkista. Maastopyöräilijä tarvitsee avukseen tarkempia karttoja ajellessaan usein vaikeakulkuisessa maastossa. Retkikartta.fi mobiilisovellus on erinomainen arkisto, josta löytyy maanmittauslaitoksen maastokarttoja, joiden perusteella on mahdollista suunnitella vaativampiakin reittejä kulkemattomille poluille. Track Creator -palvelun avulla voi piirtää valmiiksi reittejä kartalle ja ladata ne sovellukseen; maastopyöräilijälle erilaiset maamerkit ovat olennaisia, ellei reitti ole valmiiksi merkitty.

Maverick on monen maastopyöräilijän Aapinen sen monipuolisuuden takia. Tämä applikaatio pitää sisällään lähes kaikki mahdolliset ilmaiset karttaohjelmat ja ilmakuvat. Ohjelmaa on mahdollista käyttää offline-tilassa, mikä on hyvä ominaisuus, jos yhteys ei toimi tai pyöräiltäessä ulkomaille. Ohjelmassa on erinomainen kompassi ja ajetut reitit voi tallentaa.

Pyöräily on kokonaisvaltaista liikuntaa

Tulevaisuudessa tietotekniikasta tulee kokonaisvaltainen osa liikkumista, ja se tulee yhdistämään todennäköisesti myös pyöräilyn urheilu- ja liikkumismuotona esineiden internetiin. Pyöräily ei ole myöskään pelkkää suorittamista ja oman kehon kurittamista, se on myös palautumista ja oikeanlaisesta rytmistä huolehtimista. Sleep Cycle -sovellus, jonka voi ladata pientä maksua vastaan sen voi kaikkiin älypuhelimiin, mittaa käyttäjän unenlaatua valiten tälle oikean heräämisajan. Kuntoilijalle ja laihduttajalle oikeanlainen ruokailurytmi ja ravinto ovat tärkeä osa liikkumista.

IOS-laitteille ladattava Apple Health on monipuolinen ohjelma, joka kerää tietoa käyttäjästä, ja mittaa kolesterolin, verensokerin, pulssin, liikunnan, ruokapäiväkirjan tiedot sekä unen määrän keräten ne yhdeksi tiedostoksi. Sen avulla on helppo seurata omaa kuntoa kokonaisuudessaan. Samantyylinen kokonaisvaltainen mittausohjelma on esimerkiksi kaikille laitteille soveltuva Lifesum. Sovellukset auttavat liikkumaan tietoisemmin ja tuovat liikuntaan tavoitteita.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *