Hit enter after type your search item

Harrastuksena polkupyörät

You are Reading..

Harrastuksena polkupyörät

Useimmille polkupyörästä tulee mieleen pyöräily kauniina aurinkoisena päivänä ja monet kokevatkin pyöräilyn mielekkääksi harrastukseksi. Vuodesta toiseen pyöräily on yksi suomalaisten suosituimmista harrastuksista, ja se onkin liikuntamuotona nivelille ystävällisempi kuin esimerkiksi juokseminen tai pallopelit.

Pyöräilyn aloittaminen on helppoa: pyörällä ajamisen taidon oppii nopeasti, ellei sitä jo hallitse. Lisäksi polkupyörän saa ostettua edullisesti vaikkapa käytettynä ja pyöräilykypärän saa hankittua helposti useimmista urheiluvälineliikkeistä. Pyöräilyä voi harrastaa niin varsinaisena kuntoiluna kuin hyötyliikuntanakin. Kuntoilumuotona pyöräily soveltuu erityisesti pitkien matkojen kulkemiseen, mistä käytetään yleisimmin nimitystä maantiepyöräily. Esimerkiksi triathlonissa pyöräily on juoksun ja uinnin ohella yksi lajeista, joiden nopeudesta kilpaillaan. Toinen kuuluisa pyöräilykilpailu on Ranskan ympäriajot, jotka järjestetään vuosittain nimensä mukaisesta Ranskassa. Kilpapyöräilijät käyttävät kevytrakenteisempaa pyörää kuin harrastepyöräilijät ja lisäksi kilpa-ajajilla on erityisesti kilpapyöräilyyn soveltuvat varusteet.

Kilpailemisen lisäksi pyöräily tunnetaan hyvänä hyötyliikunnan muotona. Monet kokevat pyöräilyn helpoksi tavaksi kulkea työ- ja harrastusmatkat, jolloin pyöräilystä voi kertyä hyötyliikuntana kymmeniä kilometrejä viikossa. Tämä tarkoittaa viikkotasolla useampaa liikuntaan käytettyä tuntia. Tällä tavalla pyöräily voi auttaa painonhallinnassa, sillä pyöräily lisää päivittäistä aktiivisuutta ja siten energiankulutusta. Mikäli haluaa tietää tarkemmin pyöräilyn kuluttaman energiamäärän, internetistä löytyy laskureita, jotka laskevat kulutetut kalorit pyöräilijän painon, sekä pyöräilynopeuden ja -ajan perusteella.

Mikäli pitää pyöräilystä ja se sopii vaikkapa juuri työmatkojen kulkemiseen, kannattaa huomioida myös talvipyöräilyn mahdollisuus. Pyöräily talvella nimittäin eroaa kesäpyöräilystä lähinnä vain siten, että talveksi pyörään vaihdetaan nastarenkaat. Monelle talvipyöräilyä ensimmäistä kertaa kokeilevalle voi tulla yllätyksenä, miten helppoa ja miellyttävää talvipyöräily onkaan. Talvella pyöräilyn voi estää vain paukkupakkaset tai erittäin loskainen maa.

Eri pyörämallit

Polkupyörästä on olemassa lukuisia eri versioita, joista harrastuskäyttöön yleisimmät versiot ovat maantiepyörä ja hybridipyörä. Maantiepyörä soveltuu paremmin pitkien matkojen kulkemiseen ja hybridipyörää pidetään taas hyvänä kaupunkipyöränä. Molemmat pyörämallit sopivat erittäin hyvin työmatkojen kulkemiseen.

Monet ovat saattaneet nähdä myös sähköpyöriä ja nojapyöriä työmatkaliikenteessä. Nämä pyörämallit ovat korkeamman hintansa takia harvinaisia, mutta ne soveltuvat myös pitkien matkojen kulkemiseen. Sähköpyörä nimensä mukaisesti hyödyntää sähkömoottoria kulkemiseen. Nojapyörässä taas ollaan puoliksi makuuasennossa, jolloin ilmanvastus on pystypyöräilyä pienempi ja nopeuden saa suuremmaksi samalla lihastyövoimalla.

Suomen olosuhteissa talvella kannattaa kokeilla myös fatbikea eli läskirengaspyörää, joka mahdollistaa kulkemisen myös huonosti auratuilla ja jäisillä teillä. Kuntoilua varten kannattaa harkita kapearenkaista ja kevyttä fitnesspyörää tai sitten vankkarakenteista maasturia, joka soveltuu hyvin epätasaisessa maastossa kulkemiseen.

Eri pyöräilylajit

Eri pyörämallit soveltuvat eri tavoin eri pyöräilylajeihin, ja maantiepyörän voi katsoa olevan paras yleispyörä, mikäli pyöräilyn harrastaja on kiinnostunut kokeilemaan eri kunto- ja kilpailulajeja. Eri pyöräilylajit voi jakaa kahteen osaan sen mukaan, onko pyöräily niissä ainoa laji vai onko pyöräily yksi laji toisten lajien joukossa. Yksinomaan pyöräilyä sisältävistä lajeista tunnetuimmat ovat maantiepyöräily, ratapyöräily ja maastopyöräily. Tämän lisäksi vähemmän tunnettuja lajeja ovat mm. BMX-pyöräily ja cyclocross.

Lajiesimerkkejä, joissa pyöräilyä on yksi tai useampi osuus, ovat triathlon ja erilaiset pitkän matkan kilpailut ja seikkailukilpailut. Triathlon on ollut erityisen suosittua viime vuosina, ja lajista on olemassa eri pituisia versioita. Mikäli on kiinnostunut kokeilemaan harvinaisempaa lajia, kannattaa selvittää etukäteen, mitä varusteita lajissa tarvitaan. Kalliita tarvikkeita voi lainata tai vuokrata ennen kuin niitä ostaa omaksi.

Mistä pyörä kannattaa hankkia?

Pyörää hankkiessa kannattaa ensin miettiä, mihin tarkoitukseen pyörä tulee ja kuinka paljon aikoo pyöräillä vuosittain. Kannattaa miettiä myös sitä, kuinka paljon haluaa ja osaa itse huoltaa pyörää, sillä jotkut kalliimmat erikoispyörät tarvitsevat erityisiä huoltotoimenpiteitä.

Lyhyempien matkojen taittamiseen soveltuu pyörä kuin pyörä ja tällöin kannattaa harkita myös käytetyn pyörän ostamista. Käytetyn pyörän ostamista varten kannattaa ottaa mukaan joku, joka tuntee pyörät hyvin ja osaa arvioida pyörän kunnon oikein. Uusia pyöriä voi ostaa urheilutarvikeliikkeistä, erikoismyymälöistä tai nettikaupasta. Takuu tulee huomioida pyörää ostettaessa ja erikoismyymälöistä voi kysyä myös apua pyörän huoltoon liittyen.

Mikäli pyörän ostamisella ei ole kiire, kannattaa pyörä ostaa suosituimman pyöräilysesongin jälkeen syksyllä, jolloin monissa liikkeissä on alennusmyynnit. Tällöin on mahdollista löytää uusi, itselle sopiva pyörä hyvinkin edulliseen hintaan.

Kuinka harrastepyörää huolletaan?

Pyörän huolto riippuu siitä, millainen pyörä on kyseessä ja millaisessa maastossa pyöräilee. Suositeltavaa olisi puhdistaa pyörä päällisin puolin jokaisen pyöräilyn jälkeen ja öljytä pyörän rattaat säännöllisin väliajoin. Renkaat kuluvat käytössä ja uudet renkaat tulee hankkia, kun edellisistä ovat urat kuluneet lähes tasaiseksi pinnaksi. Mikäli rengas vaurioituu, internetistä löytyy ohjeet renkaiden paikkaamiseen, mutta renkaat voi vaihdattaa myös pyörien huoltoon keskittyneessä liikkeessä.

Tavalliseen kaupunkipyöräilyyn käytetty pyörä kannattaa huoltaa ainakin joka kevät, jolloin tulee tarkastaa pyörän rattaiden ja jarrujen kunto. Erikoispyörät kuten fitnesspyörät ja maasturit huolletaan useammin. Myös jos pyöräilee paljon, kannattaa pyörä huoltaa noin 2000 kilometrin ajamisen välein.

Pyöräilyvarusteet, kuten valot, tulee korjata tai vaihtaa tarpeen tullen. Pyöräilykypärä on hyvä huomata vaihtaa uuteen kaatumisen tai kolahduksen jälkeen, sillä mahdolliset kypärään tulleet vauriot eivät näy päälle päin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *